Rapport til forsøk FYR-prosjekt

Introduksjon

I dette forsøket skal vi teste om det er stivelse i pasta, sukker i yoghurt og protein i kylling. Vi valgte disse matvarene fordi vi tror det blir resultater ut av dem. I matvarene er det mange forskjellige ingredienser og derfor tror vi at vi kan få resultater av stivelse, sukker og protein. Det vi tror er at det er protein i kylling, sukker i yoghurten og stivelse i pastaen. Det vi tror kommer til skje er at vi ser noe forskjell på konsistensen og at massene skal skifte farge.

Teori

Karbohydrat: er et organisk stoff og kan også kalles sakkarider. De blir delt inn i tre grupper og det er monosakkarider, disakkarider og polysakkarider. Karbohydrater er energirike forbindelser, og er en viktig energikilde for kroppens celler. Karbohydrater består av karbon, hydrogen og oksygen.

Tegning av et monosakkarid, disakkarid og et polysakkarid

Protein: finnes i alle levende organismer. Proteiner er store molekyler og de består av lange kjeder av aminosyrer. En aminosyre er en organisk syre med aminogruppe. Protein utgjør en viktig del av det byggematerialet som cellene i organismene er bygd opp av.

Tegning av protein

 

Metode

Jodtesten: tester om det er stivelse i en matvare. Vi brukte 2-3 dråper jod. Matvaren vi testa var pasta. Først tok vi pastaen i et reagensglass og blandet det i vann. Etter det puttet vi i 2-3 dråper med jod og blandet det sammen.

Benedicts løsnings test: brukte vi for å sjekke om det var sukker i matvaren. Vi testa yoghurt og det vi gjorde var å blande yoghurt med vann i et reagensglass. Etter det putte vi i 2 dråper Benedicts løsning også satt vi det i vannbad.

Biurettesten: bruker vi for å sjekke om det er protein i matvaren. Matvaren vi testa var kylling. Det første vi gjorde var å blande kyllingen med vann. Etter det blandet vi inn like mye natronlut (NaOH) som matvare også blandet vi inn 2-3 dråper kobbersulfat.

 

Bilde av reagensglassene

kylling                                                pasta                                                 yoghurt

 

Resultat

Fargen har blitt lys lilla. Massen har fått en lilla/svart farge på toppen. Her skulle fargen blitt brun/oransje men den ble grå.

Disse bildene er av matvarer som er en blanding av mange forskjellige stoffer. Fra bildene som viser rene løsninger tilsatt testreagens vet vi at fargeendring betyr at blandingen inneholder protein, glukose eller stivelse. Eksempler på dette kan du se under.

 

 

 

 

 

 

 

Diskusjon

Når kyllingen ble lilla påviste vi at det var protein i stoffet. I hypotesen trodde vi at den ville skifte farge fordi det står i læreboka, og som kontrolltestene viste, at når man påviser protein vil fargen bli lilla. Konsistens på kyllingen ble tykk og det så litt ut som en tykk lilla gugge.

Pastaen ble lilla/svart på toppen når vi testa om det var stivelse i den. Vi trodde i hypotesen vår at den ville endre farge og konsistens. I læreboka sto det at det ville bli et sort lag på toppen av massen, og som kontrolltestene viste, og det gjorde det. Konsistensen endret seg ikke noe.

Yoghurten ble en annen farge enn vi trodde i hypotesen vår, men den bytta farge fra rosa til grå. I hypotesen trodde vi den skulle bli brun/oransje fordi det står i læreboka, og kontrolltestene viste, at når vi påviser glukose så blir resultatet slik. Vi testa om det var sukker i blandingen, men vi fikk ikke det resultatet vi skulle få så vi fikk ikke påvist det.

Konklusjon

I dette forsøket testet vi om det var stivelse i pasta, protein i kylling og sukker i yoghurt. Vi brukte forskjellige metoder for å påvise de forskjellige næringsstoffene, og vi fikk 2/3 riktig resultater i forhold til hva læreboka sa. Vi påviste stivelse og protein, men vi fikk ikke påvist glukose.

 

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *