Bulimi og anoreksi

Bulimi

Det er en alvorlig medisinsk tilstand som kan skade helsen din. Personer med bulimi bruker mye tid til å tenke på mat og vekt. De kjenner på en frykt for å legge på seg, denne frykten påvirker forholdet til mat. De vanligste kjennetegne og symptomene er at man overspiser for å så kaste opp maten for å unngå at man går opp i vekt. Å kaste opp kan gi følelse av kontroll, men dette er kortvarig. Etter hvert kan dette ta mer og mer over livet til de som har bulimi.

Omtrent 3 av 100 kvinner får bulimi i løpet av livet, og menn rammes også av sykdommen. Etter behandling er det heldigvis mulig å bli frisk fra sykdommen.

Etter en stund kan bulimi utvikle seg til å gi deg alvorlige helseplager, eksempler på dette kan være:

 • Halsbrann og emaljeskader på tennene
 • Muskelkramper og dårligere syn
 • Hjertebank
 • Sprukket spiserør
 • Halsbrann og blødninger (noen kaster opp blod)
 • Nyrestein
 • Hjerterytmeforstyrrelser på grunn av ubalanse av ulike stoffer (elektrolytter) i blodet grunnet oppkast eller regelmessig bruk av avføringsmiddel.

Etter en behandling kan det gi deg bedre selvfølelse og normalisere forholdet til mat igjen.

https://helsenorge.no/sykdom/psykiske-lidelser/spiseforstyrrelser/bulimi

 

Anoreksi

Anoreksi er en alvorlig medisinsk tilstand, som kan skade helsen din og sette livet ditt i fare. Derfor er det viktig at du søker hjelp tidlig. Kjennetegn er frykt for å gå opp i vekt. Mange tror de er overvektige når dem egentlig er undervektige. Det mest synlige symptomet er undervekt. Det handler også om selvfølelse. Mage som har anoreksi føler skam og har dårlig samvittighet. Så når de sulter seg kan det gi en følelse av kontroll over vanskelige følelser og stress. De tror at vekttap er nøkkelen til et bedre liv.

Anoreksi kan føre til alvorlige helseplager som i verste fall kan føre til død:

 • Unormal hjerterytme
 • Hjerteproblemer
 • Hjertesvikt
 • Beinskjørhet
 • Problemer med å bli gravid
 • Tap av menstruasjon
 • Hodepine
 • Synsvansker

Sykdommen går sjeldent over av seg selv, men med riktig behandling er det gode sjanser for å bli helt frisk.

https://helsenorge.no/sykdom/psykiske-lidelser/spiseforstyrrelser/anoreksi

 

Sammenlikning av bulimi og anoreksi:

Bulimi og anoreksi er begge spiseforstyrrelser og er en alvorlig medisinsk tilstand. Likhet mellom sykdommene er at du frykter å gå opp i vekt, og begge tilstandene misbruker legemidler som for eksempel avføringsmiddel. Like symptomer er unormal hjerterytme, og begge sykdommene kan føre til død. Begge sykdommene kan også føre til dårligere syn.

 

Kjennetegnene hos bulimi er at de overspiser for så å kaste opp maten de spiser. Dette gir dem følelsen av kontroll. Kjennetegn hos anoreksi er at de spiser lite og ofte trener mye for å gå mest mulig ned i vekt. De tror da at de er overvektige når de egentlig er undervektige og de som har anoreksi føler på en skyldfølelse og å sulte seg gir dem følelsen av kontroll.

Annonser

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *